مثبت اندیشی و تاثیر آن در سلامت بدن
داشتن تفکر مثبت یا همان مثبت اندیشی میتواند در کنترل استرس موثر باشد. نحوه نگرش شما به نیمه پر یا خالی لیوان میتواند بر جنبههای مختلف زندگی شما اثرگذار باشد. از سوی دیگر برخی از مطالعات نشان داده که ویژگیهای شخصیتی مثل نگرش مثبت یا منفینگری میتواند بر سلامت جسم و حس خوب شما نیز تاثیر بگذارند. همانطور که پیشتر گفتیم مثبت اندیشی به کنترل استرس کمک میکند و در نتیجه کنترل استرس مزایای زیادی برای سلامتی بدن دارد.
در حال حاضر صحبتها و نکات زیادی درباره مثبت اندیشی و دور شدن از افکار منفی در انواع صفحات مجازی و سایتها منتشر میشود. یکی از مهمترین نکاتی که کمتر به آن پرداخته شده درباره واقع بین بودن است. زمانی که از مثبت اندیش بودن سخن میگوییم به دنبال نادیده گرفتن ناکامیها، اتفاقات بد و جنبههای بد زندگی نیستیم. هدف تغییر نحوه نگرش شما به اتفاقات بد و ناخوشایند است. شما قرار است در مواجه با اتفاقات ناگوار زندگی خود، دید و روشی مثبت پیش بگیرید. باید بدانید که تفکر مثبت نقش مهمی در انعطاف پذیری دارد. انعطاف پذیری بیشتر باعث میشود تا در هنگام برخورد با یک چالش به جای ناامیدی، به آنچه میتوانید برای خروج از بحران انجام دهید فکرکنید، از منابعی که در اختیار دارید به درستی استفاده کنید و در صورت نیاز از دیگران کمک بگیرید. در نتیجه تغییر سبک تفکر، نه تنها میتوانید بدنی سالمتر داشته باشید بلکه میتوانید در زندگی از آسایش بیشتری نیز برخوردار باشید.
مزایای مثبت اندیشی
نحوه درست مثبت اندیشی میتواند برای خیلی از افراد سخت یا حتی غیر ممکن باشد. حتی اگر افکار مثبت وارد جریان فکری شما نمیشود، میتوانید با انجام تمرینات موثر و پیدا کردن دلایل خوب شروع به پرورش افکار مثبت کنید.
افزایش ایمنی
کاهش استرس
سلامت روانی و جسمی بهتر
کمک به سلامت قلب و عروق
انعطلف پذیری بیشتر و مهارتهای مقابلهای بهتر در هنگام سختی
افزایش طول عمر و کاهش خطر مرگ بر اثر بیماریهای تنفسی و سرطان
شاید این مسئله که چگونه مثبت اندیشی و کنترل استرس میتواند این نتایج را برای انسان به ارمغان بیاورد برای شما هم سوال شده باشد. باید بگوییم که برخی معتقدند مواجه بهتر افراد مثبت اندیش با شرایط استرسزا، اثرات مخربی که استرس برای سلامتی به همراه دارد را بطور چشمگیری کاهش میدهد.
از سوی دیگر تجربه نشان داده که افراد خوشبین تمایل بیشتری به سبک زندگی سالم دارند. این گروه از افراد بیشتر از دیگران به سراغ رژیم غذایی سالم و ورزش کردن میروند همین امر تاثیر زیادی در حفظ سلامت بدن آنها دارد.
محققان در سالهای گذشته تحقیقانی انجام دادهاند که نشان میدهد ذهن میتواند اثرات قدرتمندی بر بدن داشته باشد. در اصل ایمنی بدن بخشی است که افکار و نگرشها میتوانند بر میزان و نوع عملکرد آن تاثیرگذار باشند. در نتیجه این مطالعات، افراد خوشبین به زندگی، واکنش بهتری نسبت به واکسن آنفلوآنزا از خود نشان دادهاند. از سوی دیگر برخی مطالعات نشان میدهد در پی بحرانهای طبیعی مثل زلزله یا سیل، افکار مثبت باعث رشد و ایجاد نوعی مقاومت در برابر افسردگی میشوند.
آشنایی با انواع افکار منفی
تمرکز بر جنبههای منفی (بدبینی)
در رویارویی با یک اتفاق، تمامی جوانب منفی آن را بزرگ کرده و جوانب مثبت را نادیده میگیرید.
شخصیسازی کردن اتفاقات
در مواجه با پیشامدهای مختلف شما خود را مقصر دانسته برای مثال هنگام کنسلی یک سفر ذهن شما مدام درگیر این موضوع است که حضور شما سبب کنسلی سفر شده است و دیگران تمایلی به همنشینی با شما نداشتهاند.
سرزنش کردن
فرض کنید در محل کار خود به اشتباه یک نامه را دیرتر از موعد ارسال کردهاید و بهجای قبول اشتباه و اصلاح روش برنامهریزی خود به دنبال سرزنش یکی از همکاران خود هستید که برای مثال در آن زمان از شما سوالی پرسیده و باعث فراموشی شما شدهاست. این روند انکار اشتباه و مقصر دانستن دیگران، ذهن شما را درگیر اتفاقات منفی میکند که خود باعث بروز اضطراب و استرس میشود. در مقابل، پذیرش اشتباه و سعی در اصلاح آن، باعث آرامش خاطر شما و عبور از مسئله میشود.
ملزم کردن خود به انجام کاری
گاهی افراد برای خود برنامههای فشرده و سنگین طراحی میکنند و خود را ملزم به انجام تک تک موارد این برنامهریزی میکنند. حال اگر در انجام یکی از آنها موفق عمل نکنند یا زمان رسیدگی به آن را نداشته باشند شروع به سرزنش کردن خود میکنند. همین باعث ایجاد یک نیروی بازدارنده درونی میشود که فرد خود را نالایق و ناتوان میداند.
از کاه کوه ساختن
افراد منفینگر عادت دارند که مشکلات کوچک را تا جایی که میتوانند بزرگ کنند و آن را مسئلهای حل نشدنی جلوه دهند. این طرز فکر به مشکلات دامن زده و حل کردن آنها را به تعویق میاندازد.
کمالگرایی افراطی
گروهی از افراد برای انجام هرکاری به دنبال شرایطی ایدهال و عاری از هرگونه مشکل و نقطه ضعفی هستند. بدون توجه به اینکه داشتن استاندارهای غیرممکن و تلاش برای بی نقص بودن میتوانند از دلایل شکست باشند.
تفکر صفر و صد: این گروه برای اتفاقات حد وسطی در نظر نمیگیرند همه چیز برای آنها حالت سیاه یا سفید دارد؛ یا بطور کامل مثبت است یا منفی.
تغییر تفکرات منفی به مثبت
شما میتوانید با یادگیری و تمرین، جهت فکری خود را از منفی به مثبت تغییر دهید. ایجاد عادتهای جدید و یافتن راهی برای رفتار و تفکر مثبت با به کار بردن راهکارهای عملی امکان پذیر است.
شناسایی رفتارهایی که باید تغییر کنند
برای تغییر جهت فکری خود ابتدا باید بخشهایی از زندگی که به آنها منفی فکر میکنید را، شناسایی کنید و یک لیست از دلایل مثبت آنها درست کنید و در طی روز با مراجعه به لیست خود به آن شرایط با دید مثبت نگاه کرده و بیاندیشید.
کنترل افکارت را به دست بگیر
در طی روز ساعاتی را برای خود مشخص کنید که در آن بازه زمانی کارهای خود را کنار گذاشته و افکارتان را ارزیابی کنید. افکار منفی را شناسایی کرده و راهی برای تغییر آنها به تفکر مثبت بیابید.
برای خندیدن خود را محدود نکنید
در طی روز بخندید؛ به دنبال شوخطبعی و ایجاد شرایط مفرح باشید. زمانی که موفق به خندیدن شوید، کمتر احساس ناراحتی و افسردگی میکنید و بیشتر از لحظات خود لذت میبرید. این یک گام موثر برای مثبت اندیشی در زندگی است.
سبک زندگی خود را تغییر دهید
سعی کنید در هفته روزهایی را به انجام انواع تمرینات ورزشی یا پیاده روی اختصاص دهید. ورزش کردن تاثیر زیادی بر خلق و خوی شما دارد و میتواند تا درصد زیادی استرس را کاهش دهد. غذاهای سالم را جایگزین غذای چرب و فست و فودها کنید. به موقع بخوابید و تلاش کنید تا قبل از خواب 15 تا 30 دقیقه به مدیتیشن بپردازید.
ارتباطات خود را تغییر دهید
سعی کنید ارتباط خود با افراد بدبین را کم کرده و اطراف خود را با آدمهای خوشبین و واقع بین احاطه کنید. از این افراد در شرایط سخت حمایت کنید و مطمئن باشید در رزوهای سخت حمایتگر شما خواهند بود. این گونه افراد در چالشها با دیدی باز و مثبت شما را همراهی میکنند و به جای افزایش استرس و دامن زدن به نگرانیهایتان سعی میکنند بازخوردهای مفیدی به شما ارائه دهند.
با خود مهربان باشید:
با خودتان با زبانی ملایم و دوستانه صحبت کنید. چند جمله و کلمه انرژی بخش برای خودتان داشته باشید تا در مواجه با سختی به جای ملامت خود از آنها برای دلگرمی استفاده کنید. زمانی که افکار منفی تمام ذهنتان را درگیر کرده بنشینید، چند نفس عمیق بکشید و آنها را منطقی ارزیابی کنید. به چیزهایی فکر کنید که در زندگی برای آنها سپاسگزار هستید و لبخند بزنید.
در آخر سعی کنید با وجود تمام سختیها و پیشامدهای ناراحت کننده همیشه نگاهتان به نیمه پر لیوان باشد و به افتاب پشت ابر باور داشته باشید.
دیدگاهها