رژیم مناسب کبد چرب
کبد چرب از جمله بیماریهایی است که امروزه زیاد نام آن را میشنویم. این بیماری به دو گروه کبد چرب غیرالکلی و کبد چرب الکلی تقسیم میشود. تغذیه نامناسب، مصرف زیاد چربی، استرس و اضافه وزن از جمله عوامل ابتلا به کبد چرب هستند. داشتن یک رژیم غذایی سالم بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا، کنترل و درمان کبد چرب است. حذف نوشابه، چربیهای اشباع، غذاهای سرخ شده، غذاهای فرآوری شده، الکل و نمک زیاد اولین گام برای مبارزه با این بیماری است.
همانطور که قبلتر اشاره کردیم بهترین راه برای مقابله با این بیماری تغییر سبک زندگی و داشتن رژیم غذایی سالم همراه با ورزش است. این رژیم غذایی باید شامل مواد مغذی مثل فیبر، میوه و سبزیجات، انواع مغزها و غلات کامل باشد. البته در مصرف هر یک از مواد غذایی باید تعادل را رعایت کنید.
بایدها و نبایدهای رژیم مناسب
چه کبد چرب داشته باشید و چه نداشته باشید بهتر است روز خود را با پاکسازی یا همان سمزدایی شروع کنید. خوردن صبحانه کافی و ایجاد احساس سیری کامل میل به ریزهخواری و خوراکیهای ناسالم را کاهش میدهد. زمانی که وعده غذایی به موقع و مناسب نباشد، بدن مدام به دنبال جذب کالری از دست رفته خود با هوسهای مصنوعی است.
کبد سالم توانایی تولید سلول و بافتهای جدید و در نتیجه بازسازی خود را دارد. اما همه اینها در گرو سالم و مقاوم بودن آن است. برای حفظ سلامت آن بهتر است صبحانهای سرشار از پروتئین، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی میل کنید.
اُمگا 3 موثر در درمان کبد چرب
ماهیهای چرب مانند ساردین، سالمون، هالیوت و همچنین بذر کتان، شاهدانه و روغن زیتون منابعی سرشار از اُمگا 3 هستند. مصرف روزانه یک عدد یک گرمی از این مکمل غذایی میتواند به کاهش التهاب کمک کند؛ از این رو برای درمان بیماریهای کبدی توصیه میشود. دانههای کتان و چیا منابع سرشار از اُمگا 3 هستند که باعث کاهش چربی در کبد میشوند.
مصرف کنترل شده کربوهیدرات
میزان و نوع کربوهیدرات مصرفی تاثیر زیادی روی سلامت کبد شما دارد. متاسفانه اکثر افراد بعد از کاهش میزان چربی دریافتی بدن در دوران رژیم، میزان کربوهیدرات دریافتی را افزایش میدهند. مصرف زیاد کربوهیدرات برای سلامت کبد مضر است و با افزایش میزان قند دریافتی بدن باعث کندی روند بهبود کبد چرب میشود.
خوراکیهای حاوی بتاکاروتن را در رژیم غذایی خود قرار دهید
مصرف میوه و خوراکیهای زرد، نارنجی و قرمز مانند گوجه فرنگی و هویج که دارای مقادیر زیادی بتاکاروتن هستند برای حفظ سلامتی کبد ضروری است. بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل میشود که با تحریک صفرا باعث ورود آن به جریان خون و در نتیجه حذف مواد زائد در کبد میشود.
تاثیر فیبرها در سلامت کبد
همانطور که میدانید فیبر به تنظیم عملکرد دستگاه گوارش کمک میکند؛ درنتیجه دفع سموم سادهتر انجام میشود. همین موضوع باعث کاهش فشار بر روی کبد شده و به سلامت آن کمک شایانی میکند. فیبر علاوه بر کمک به حرکات روده، موجب کاهش چربی در کبد نیز میشود.
زردچوبه ادویه مخصوص کبد چرب
تحقیقات نشان داده افرادی که بطور مرتب از زردچوبه در غذاهای خود استفاده میکنند، کبد سالمتر و مقاومتر در برابر ابتلا به بیماری کبد چرب دارند. زردچوبه دارای خاصیت چربی سوزی قوی است، همین ویژگی باعث شده تا تجمع چربی در کبد را کاهش دهد و به سلامت آن کمک کند.
آبلیمو موثر در پیشگیری از ابتلا به کبد چرب
نوشیدن مقداری آبلیمو تازه قبل از صبحانه میتواند کمک زیادی به جلوگیری از ابتلا به کبد چرب کند. البته اگر از مشکلات معده رنج میبرید قبل از نوشیدن آبلیمو بصورت ناشتا با پزشک معالج خود مشورت کنید.
نوشیدن قهوه را فراموش نکنید
نوشیدن قهوه بدون خامه و شکر یکی از راههای موثر در کنترل کبد چرب است. قهوه یک نوشیدنی سرشار از آنتیاکسیدان و کافئین است، که طبق شواهد و تحقیقات میتواند با کاهش سرعت جذب چربی در روده، به درمان بیماری کبد چرب کمک کند. از سوی دیگر نوشیدن قهوه از ابتلا به سیروز کبدی و سرطان کبد نیز جلوگیری میکند. نوشیدن روزانه یک فنجان قهوه تلخ به ایمن شدن کبد شما در برابر NAFLD و پیشرفت فیبروز کبدی کمک شایانی میکند.
معجزه نوشیدن آب را دست کم نگیرید
مطمئنا بارها درباره رابطه نوشیدن آب با بدن انسان شنیدهاید. نوشیدن روزانه آب به میزان لازم برای هر فرد علاوه بر تاثیرات فوقالعادهای که برای سلامت پوست و مو دارد باعث کاهش فشار بر روی کبد میشود.
چای سبز
طبق تحقیقاتی که در ژاپن انجام شده کاتچین موجود در چای سبز به بهبود بیماری کبد چرب کمک میکند. چای سبز علاوه بر کاتچین حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که به پاکسازی کبد کمک میکند.
از روغنهای سالم استفاده کنید
مصرف روغنهایی مثل زیتون، آووکادو و کنجد علاوه بر ایجاد احساس سیری بیشتر به کاهش سطح آنزیمهای کبدی نیز کمک میکند.
مواد غذایی حاوی ویتامین E را در رژیم روزانه خود جای دهید
اگر مبتلا به کبد چرب هستید، مصرف ویتامین E را افزایش دهید. خوراکیهایی مانند بادام زمینی، اسفناج، فلفل دلمهای قرمز و انواع مغزها سرشار از ویتامین E بوده و به سلامت عمومی بدن شما کمک زیادی میکنند.
سخن پایانی
در صورت ابتلا به کبد چرب قبل از مصرف هر مکمل دارویی یا ویتامین حتما با پزشک خود مشورت کنید. بطور کلی قبل از ایجاد تغییر در روتین غذایی خود با پزشک متخصص صحبت کنید تا باعث تحریک کبد و پیشروی بیماری نشوید.
کاهش وزن و به دنبال آن کاهش توده چربی در کبد میتواند علائم کبد چرب و انواع التهابات آن را کاهش دهد. برای کاهش وزن حتما با یک متخصص تغذیه صحبت کنید و ورزش را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. نتایج برخی تحقیقات نشان داده ابتلا به این بیماری در اکثر افراد با سبک زندگی بیتحرک ارتباط دارد. بیتحرکی علاوه بر مشکلات کبدی باعث بروز انواع بیماریهای قلبی، دیابت نوع 2 و چاقی میشود.
دیدگاهها